Svenska lärare för dåliga på programmering

Dagens “roligaste” rubrik blev nyheternas rapportering om att lärare i Sverige saknar tillräckliga kunskaper i programmering för att lära ut – wait for it – programmering. Vad som gör “nyheten” än mer fascinerande är att Regeringen skyller ifrån sig och pekar på “den verkliga huvudmannen” (dvs Kommunerna) som den största anledningen till att problemet uppstått.

Här är ett litet tips till Regeringen: Programmeringskunskaper hos svenska elever har varit en bristvara sedan tidigt 1980-tal. Det är fanimig dags att ni vaknar!

Det skall inte ta 40 år att lägga fram en plan, för någonting. Det skall inte ta 40 år innan man kommer på att “IT, det kanske är en grej att satsa på”. Det skall inte ta 40 år innan man tillsätter en NATIONELL HANDLINGSPLAN för hur ALLA barn skall lära sig programmering och ser till att den följs (och att kommuner och skolor har resurser).

Och det är inget annat än dumheter att skylla ifrån sig, 2018, när man som Utbildningsminister försöker hitta anledningen till att det efter 40 år FORTFARANDE är ett problem.

Dagens tips: Oavsett vilken politisk färg du har, sluta slösa bort allas tid med reaktiv politik, det börjar bli ett ganska uttjatat koncept att höra er säga vad ni skall göra (efter några rundor med nya utredningar), lägg istället resurser och energi på proaktiv politik. LED för bövelen landet, sitt inte i baksätet och skyll ifrån er.

Leave a Comment

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.