Sokos Hotel Caribia, ett litet badparadis och semesterpärla i Turku/Åbo

Sokos Hotel Caribia
Turku (Åbo), Finland
www.sokoshotels.fi/se/hotels/turku/caribia/

Jag sprang på en liten, för mig, okänd pärla som alternativ sportlovsaktivitet. Jag hade först tänkt åka med kidsen till Nådendal Spa, men fick som information att det kanske inte var det roligaste en snart-tio-åring och en 13-åring kunde tänka sig att göra, även om de gillar vatten. Jag fick då förslaget att ta en titt på Sokos Hotel Caribia som bäst beskrivs som ett “Vattenland Extra” 🙂

Det är enkelt att komma till hotellet från terminalen. Taxi går snabbast och kostar ca EUR 20. Taxibilar tar kort i Finland. Om du väljer att åka buss måste du först ta en buss till centrum och därefter byta för att åka hit. Vi kom hit på kvällen runt 1945 och det var lite långsam service vid incheckningen. En ensam kvinna försökte “handlägga” 8st nya gäster. Men när det väl blev vår tur gick det relativt snabbt och smidigt ändå.

Det finns ett ganska bra utbud av mat i hotellets restauranger. Servicen är inte blixtsnabb och priserna kanske inte helt i linje med vad man vill betala för en vuxen och två barn. Men maten var bra och lagom tilltagna portioner. Det finns också mat, dryck och snacks att köpa/förtära inne på själva poolområdet. Man får ett vattensäkert litet armband som man kan använda för att debitera inköpen till rummet så att man slipper ha med sig pengar och/eller kreditkort. Det finns ett lagom stort utbud till frukost. Inget man jublar över, men absolut inget dåligt. Ett välkommet plus är de olika bröden som finns att välja på från Fazer, samt färsk frukt. Ett särskilt bord finns med glutenfria produkter.

Gratis WiFi (Internet) finns för hotellets gäster. Man får en kupong (voucher) med ett användarnamn och lösenord. Har man fler enheter så ber man om fler kuponger. De är giltiga i 24 timmar. Det går inte att växla till Euro i Hotellet. Det finns en bankomat ca 700m från hotellet. Allt utom arkadspelen går dock att betala för med kort, så Euro är ingen nödvändighet.

Hotellets gäster byter om i hotellrummen. Man svidar på sig badkläder och sveper sedan in sig i en morgonrock. Tofflor ingår inte. De kan köpas i receptionen för ca EUR 3/par. De finns i två storlekar, och det blev att vi köpte tre par vuxentofflor. När man väl kommer ner till pool- och bastuområdet finns det många alternativ. Allt från bubblande mindre pooler till en ca 17m lång simbassäng. Tre stycken vattenrutschkanor, ett utomhusbad (uppvärmt) och ett “vikingabad” (kallbad) i en liten pool som också den är utomhus. Det finns olika bastutyper att tillgå. Omklädningsrummen som finns att tillgå vid duscharna om man behöver låsa in något i förvaringsskåpen är rymliga och fräscha.

Utöver “vattenland” och bastu finns också olika välgörande behandlingar som aromaterapi, massage, mm. Gymmet som öppnar 07:00 är det absolut inget fel på. Jag blev faktiskt positivt överraskad då jag varit med om gym av mycket varierande kvalitet/utbud, även på “finare” hotell. Jag spenderade en timme i gymmet medans barnen sov, och gick sedan upp och väckte barnen för frukost. Det finns även ett litet “playland” för de allra minsta.

För ändamålet skulle jag ge hotellet och anläggningen som helhet 4 av 5 möjliga i betyg. Personalen är trevlig och tillmötesgående och anläggningen välskött och fräsch. Jag hade aldrig hört talas om denna “äventyrsort”, så det var allt som allt en positiv överraskning. Jag kan absolut tänka mig att åka hit fler ggr med barnen. Det skulle även vara intressant att testa det på sommaren. Vår resa bestod av en 12-timmars båtresa från Stockholm, två nätters övernattning med en heldag bestående av bad och lek samt en 12-timmars båtresa tillbaka till Stockholm.

1 thought on “Sokos Hotel Caribia, ett litet badparadis och semesterpärla i Turku/Åbo”

Leave a Comment

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.