Var är den oberoende och kompetenta myndigheten för IT?

Man kanske skall vara öppen med faktum att 2017 förmodligen INTE är det år som går till historien då flest snedtramp gjorts vad gäller IT och IT-driften hos myndigheter, riksdagen, osv. Snarare råkar vi, av “ren tur”, ha kommit på att detta skett och fortsätter att ske, med makthavarnas vetskap. Fortsätter det så här, så kanske vi skulle lägga upp samhällskritisk och i många fall hemlig information på en öppen server så att Google kan indexera det (göra det sökbart). Då riskerar vi i alla fall inte att tappa bort informationen och samtidigt sparar vi enorma mängder pengar. Win Win!

Men en större fråga tycker jag är: Varför har vi inte en oberoende myndighet som ansvarar för drift av och beslut gällande driften av IT-system inom offentlig förvaltning? Hur kommer det sig att vi 2017 får reda på att till och med regeringskansliet inte har någon som helst aning om vad de sysslar med och vilka risker man tar när man väljer att “lägga ut driften” eller “ta in kompetens”?

Även om jag principiellt inte är för att ytterligare komplicera och försvåra den redan ganska röriga byråkratin vi har, så känns det som att detta faktiskt skulle kunna vara motiverat. Det är för många dinosaurier, det är för många politiska tillsättningar och det saknas definitivt kunskaper.

Det kanske är dags att tillsätta en grupp människor och bilda en ny myndighet, där de tre yttersta kraven är IT-kunskap, sekretess och oberoende. När vi i de flesta andra situationer strävar efter att ha bäst kompetens på rätt plats, varför är det inte så när det gäller IT inom offentlig förvaltning?

Godtrohet är inte en giltig ursäkt för inkompetens.

Kanske skulle detta falla under MSBs ansvar, kanske inte.

Jag har sagt det tidigare och säger det igen: Vi har bara sett toppen på ett enormt isberg.

#svpol #fail #it #sakerhet

Leave a Comment

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.