Lös problemet SL, det är 45+ år nu :-(

Jag har varit aktiv i IT-branschen i över 30 år. Ja, så gammal är jag. Ja, det fanns datorer då. Den bransch jag (oftast) arbetar i har haft (och har) sin beskärda del av problem. Dyra lösningar. Sena lösningar. Dåliga lösningar. Inga lösningar. IT-branschen har också levererat bra, billiga och fungerande lösningar.

SL, för att inte behöva fundera på vilken utländsk aktör det är som nu driftar dem, har fokuserat på dåliga och dyra lösningar. Ibland har man t o m specialiserat sig på “Inga lösningar”.

På de senaste 45+ åren har man inte en enda gång lyckats med att beställa vagnar och bussar som fungerar i Sverige. Närmare bestämt i Stor-Stockholm.

Det är 23 grader, 11:30 en förmiddag i Juni. Tunnelbanan är glest befolkad. En helt normal dag i Juni. Tunnelbanan är varm, instängd och luften kvav. På perrongerna fläktar det eller är betydligt svalare än i vagnarna. Kliver man sedan på 4:ans buss t ex, då hamnar man i folkbastun där syrehalten förmodligen understiger IQ-nivån på SL:s styrelsemöten.

På vintern gör tunnelbanan sig illa på löv, regn, snö och andra för SL:s upphandlare helt okända partiklar. Bussarna fungerar ungefär på samma nivå som signalsystemen.

Och ändå ställs inga krav på att göra om, att göra rätt. Att höja priserna däremot är en solklar åtgärd från SL. Alltid. Utan undantag.

Vilket jävla paradis, att få och kunna ta hutlöst betalt utan att någonsin behöva leverera. Men 45+ år är lite väl lång tid,  t o m för IT-branschen.

Leave a Comment

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.