Utan automatik bland trygghetsnarkomaner

I landet landet som förmodligen har flest trygghetsnarkomaner i världen, som är medlem i en överbyråkratisk överstatsapparat som heter Europeiska Unionen (EU) så är det ett under att det fortfarande tillåts säljas konsumentapparater som inte har de enklaste av alla säkerhetsanordningar, som t ex automatisk avstängning.

Jag satt nyligen och läste Testfaktas genomgång av ångstrykjärn. Av sju modeller så har två stycken inte automatisk avstängning.

Tittar man på kaffebryggare så är det ännu värre; här finns det svindyra modeller som har alla tänkbara moderniteter och ”space-age design”, men som ändå saknar automatisk avstängning.

Det är mycket möjligt att statistiken för olyckor och/eller oförutsedda händelser med dessa två typer av hushållsapparater är positivt (dvs det händer få olyckor som har allvarliga konsekvenser), men i det lilla trygga Sverige som har regler och lagar för nästan allt, så slår det mig som smått udda att detta inte är ett krav. För att inte tala om EU som har åsikter om vad som får kallas för en gurka, men inte klarar av att enas om vettiga säkerhetsstandarder för konsumentapparater.

Leave a Comment

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.