När skall bankerna komma på att det är 2018?

Digitaliseringen i Sverige 2018

Härom dagen skulle jag ansöka om Swish till mitt minderåriga barn. Hos banken som jag haft i över fem år. Hos banken där barnets andra förälder har varit kund i över fem år. Där barnet själv redan har ett konto med föräldrarnas godkännande. Hem kommer, med papperspost, en blankett där barnets båda vårdnadshavare skall kopiera i sin legitimation samt få kopian vidimerad av två andra personer. Detta är alltså 2018. Inte 1998. Jag kan tömma hela mitt bankkonto via Internet med hjälp av BankID, som bankerna för övrigt själva står bakom. Jag kan ta del av min sjukvårdsjournal via Internet med hjälp av BankID, som myndigheter godkänt för sekretessbelagda uppgifter. Men jag kan inte godkänna att ett av mina barn skall få Swish utan att det blir en massa pappersadministration av det.

Digitaliseringen i Sverige når nya höjder. Med bankernas alla miljardvinster samt bank- och finansinspektionen tycker man att det borde finnas en liten liten möjlighet att få fram ett bäst-före-datum för den här typen av idiotiska beteenden.

Jag får redan idag känsliga uppgifter skickade till en av flera digitala brevlådor som finns och kan som sagt redan identifiera mig i väldigt känsliga sammanhang med BankID.

Några dagar senare får jag ett brev till företaget, också det skickat med papperspost. Från en annan bank. Där ombeds företaget redovisa för “Verklig huvudman”. Även här skall legitimationer kopieras, frågor besvaras och allt vidimeras för att sedan skickas tillbaka, med papperspost, till banken. Detta är alltså 2018. Inte 1998.

Med risk för att låta tjatig så blir man ganska orolig när bankerna klart och tydligt visar att de har så dålig koll att de skall gardera sig med både hängslen och livrem, på fysiskt papper. Samtidigt gör de miljardvinster och skyller ständigt den bristande digitaliseringen på att “Vi har ännu inte kommit dit, men vi tar med oss din fråga”.

Var är miljötänket i detta beteende? Varför skickas det papperspost för saker som kan hanteras både säkrare och snabbare den digitala vägen? Var är bank- och finansinspektionen? Hallå, det är 2018, inte 1998. Wake the fuck up.

 

Leave a Comment

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.